Ciekawe lekcje w klasach czwartych

Drukuj



Marzec w klasach czwartych powitaliśmy hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”. Dużo rozmawialiśmy o zdrowym odżywianiu oraz przestrzeganiu zasad higieny. Materiały dydaktyczne otrzymaliśmy od pani Krystyny Nowotny, nauczycielki biologii.

Na godzinie wychowawczej uczniowie zapoznali się z przepisami książki kucharskiej V edycji Programu Edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Niektóre propozycje śniadań i deserów zostały zaprezentowane na kolejnych lekcjach przy okazji omawiania zasad pisowni przepisu kulinarnego i instrukcji. Uczniowie wypełnili ankietę, a wyniki zapisaliśmy na plakatach w klasach.

Piątego marca klasę 4a odwiedził tata Zosi, który jest lekarzem internistą. Pan Michał Gogolczyk rozmawiał z dziećmi na temat zdrowego odżywiania. Okazało się, że uczniowie mają świadomość tego, co jedzą i w jakich ilościach. Następnie pan doktor omówił kolejne poziomy piramidy żywieniowej w odniesieniu do wieku naszych uczniów.

W drugiej części spotkania rozmawialiśmy o tym, jak chronić siebie i innych przed zachorowaniem. Uczniowie przypomnieli podstawowe zasady zachowania higieny i powiedzieli, jak stosują się do nich w szkole.

Bardzo dziękujemy panu doktorowi za ciekawe i pouczające spotkanie z dziećmi. To były ważne i aktualne tematy, a zdobyte wiadomości i umiejętności pomogą nam w profilaktyce zdrowotnej.

Uczniowie mieli też możliwość zapoznania się z przepisami kulinarnymi, typowymi dla regionu łódzkiego. Posłużyły do tego specjalne karty pracy, na których mogliśmy poznać składniki służące do przyrządzenia zalewajki, zupy chrzanowej, klusek żelaznych, piernika z marchwią czy tatarczucha. Materiały edukacyjne prezentowały zdjęcia potraw i miejsca, z których dania pochodzą.

To były bardzo pouczające i pobudzające apetyt zajęcia!


M. Marcinkowska i A. Wilczyńska-Rutkowska




kl4 1 kl4 2
kl4 3 kl4 4